Mindennapi tankönyveink...

Közismereti tankönyv szakiskolák számára - természetismereti fejezetek II. rész (A jelenségek okáról)

2014/09/11. - írta: Tankönyvesblog

130-131. oldalak fordulója, a jelenségek okáról

Arisztotelész okokkal kapcsolatos magyarázatát itt citálni rendkívül problematikus. A tanulók döntő többsége számára a fogalmak furcsák, érthetetlenek lesznek, ráadásul a ható ok fogalma még csak magyarázatot sem kap, illetve homályban marad, hogy az anyag, a forma és a feladat (cél, funkció) miképpen lesznek okok. Arisztotelész fogalomhasználatáról tudni kell, hogy attól jelentős mértékben eltér a mai.

            Tanulságos, és a tankönyv (legalábbis a természetismereti rész) megismeréssel kapcsolatos megközelítéséről sokat elárul ez a szöveg:

Egy vagy néhány megfigyelés alapján sejtéseink lehetnek, a rendszeres együttes előfordulások alapján szabályokat fogalmazhatunk meg. A szabályok lehetnek feltétlen érvényűek (ha eddig még nem találtunk alóluk kivételt) vagy valószínűségiek (ha csak mértékekre, gyakoriságokra vonatkoznak). Ha a szabály mögött felismert összefüggés áll, törvényt kapunk.

 

Pusztán a megfigyelések alapján nem lehetnek sejtéseink. A megfigyelések értelmezése, leírása, az azonosságok megállapítása mind-mind már létező tudás mozgósítását igényli, a megfigyeléseink elméletirányítottak.

Mi lesz, ha majd egy kicsit is kritikusabb tanuló felteszi a kérdést, hogy „Mi van akkor, ha egy feltétlen érvényűnek ítélt szabály esetén egyszer csak találunk egy kivételt? A feltétlen érvény csak időleges lehet? Nem úgy van, hogy végül is minden szabály alól vannak kivételek? Mi értelme van ennek a fogalomnak (mármint a ’feltétlen érvényű szabály’ fogalmának)?” Természetesen a tanulónak igaza lenne.

A mértékekre vonatkozó kijelentések mitől eleve valószínűségiek?

Továbbá: a szabály nem egy felismert összefüggés? Mert ha igen – és szerintünk igen – akkor a mondat értelme szerint minden szabály törvény. Az utolsó mondatnak szinte semmi értelme nincs.

 

 

(a szerző egy nagy gyakorlattal rendelkező pedagógus, a tankönyv letölthető innen)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tankonyves.blog.hu/api/trackback/id/tr696666497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása