Mindennapi tankönyveink...

Közismereti tankönyv szakiskolák számára - természetismereti fejezetek VIII. rész (Egy kis csillagászat)

2014/09/17. - írta: Tankönyvesblog

Sorozatunk folytatódik.

135. o. A Nap és a Hold távolsága a Földtől

Alapvetően jó ez a leírás, azonban a sok információ, valamint feladat között elveszett egy fontos momentum: végül is sem a könyvben nincs leírva, sem a tanulók számára feladatként megfogalmazva nem szerepel annak kimondása, hogy a Nap sokkal messzebb van a Földtől, mint a Hold. Ennek hiánya a könyv egy későbbi részében még problémát fog okozni (ld. a napfogyatkozással kapcsolatos feladatot a 137. oldalon).

 

137. o. Kopernikuszi világkép

Ez szerepel itt:

A XVI. században a lengyel csillagász, Kopernikusz felismerte, hogy akkor is a tapasztalatokkal egyező eredményt kapunk, ha azt tételezzük fel, hogy a Nap mozdulatlan, és a Föld a többi bolygóval együtt körülötte kering, miközben forog a saját tengelye körül.

 

Kopernikusz tragédiája éppen az volt, hogy a csillagászati adatokhoz modellje kevésbé jól illeszkedett, mint a ptolemaioszi rendszer. Kepler kellett, és az ellipszispálya feltételezése, hogy a heliocentrikus világkép adaptívabbnak bizonyuljon.

A másik hibás szövegrész: „Kopernikusz elméletét igazolták, amikor megmérték, hogy a Nap sok ezerszer nagyobb a Földnél.” Rejtély, hogy Kopernikusz elméletének mi köze van ahhoz, hogy a Nap sokkal nagyobb a Földnél. De a korszerű tudományelméleti elképzelések nem ismerik az elméletek igazolásának fogalmát sem.

            Később még ez szerepel: „A modern fizika a Nap középpontú modellen alapul”. Ez pedig nem igaz. A modern fizikának nincs köze a kozmológiai modellekhez, illetve pontosabban: semmiképpen nem alapul egyik kozmológiai modellen sem. Bár inkább nyelvi probléma, ám nem szabadna előfordulnia egy tankönyvben, hogy a Naprendszert lényegében azonosítja a bolygókkal, mintha a Nap maga nem lenne a Naprendszer része. Az éjszakai égbolton a Tejút halvány foltjára azt írja, hogy az egy kép, ami persze ismét „csak” egy nyelvi pontatlanság, de szintén nem szabadna szerepelnie.

            A kapkodás lehet az oka, hogy bent maradtak ilyen elírások a szövegben: „Keressetek képet teljes napfogyatkozáshoz!”. Itt van az a hely, ahol most gondot okoz, hogy korábban nem tisztázódott pontosan, hogy a Nap sokkal távolabb van a Földtől, mint a Hold. Ugyanis a szöveg azt a feladatot adja a tanulóknak, hogy magyarázzák meg, miért bizonyítja a teljes napfogyatkozás jelensége, hogy a Nap sokkal nagyobb a Holdnál. A teljes napfogyatkozás azonban bekövetkezhetne – elvileg – úgy is, hogy a Nap nem sokkal nagyobb a Holdnál, és nincs sokkal távolabb a Földtől, mint a Hold. Mivel az utóbbit nem zártuk ki korábban, így a tanítás során (ha a tanár nem elég éber) problémák adódhatnak.

 

(a szerző egy nagy gyakorlattal rendelkező pedagógus, a tankönyv letölthető innen)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tankonyves.blog.hu/api/trackback/id/tr506666541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása