Mindennapi tankönyveink...

Közismereti tankönyv szakiskolák számára - természetismereti fejezetek IX. rész (Állandóság, változások)

2014/09/18. - írta: Tankönyvesblog

Elemzésünk folytatódik.

138. o. „Állandóság és változás” legeleje

Ezt a döbbenetes mondatot olvashatjuk itt: „Nemcsak elmozdulásnak lehet sebessége”. A könyv az elmozdulást egy vektorként definiálta, egy vektornak nincs sebessége. Sebességük a tömegpontoknak van.

 

138. o. a kémiai változások sebessége

A könyv azt mondja, hogy a kémiai folyamatok sebességét az időegység alatti koncentrációváltozással lehet mérni. Csakhogy a kémiai reakciók során a résztvevő anyagok koncentrációi nem egyenletesen változnak, ezért ennek a definíciónak nincs értelme (legfeljebb egy valamifajta „átlagsebességet” definiálhatnánk így, de annak nem lenne sok értelme). És a sebességet (pontosabban a pillanatnyi sebességet, és nem így, hanem precízebben) nem így mérhetjük meg, hanem így definiáljuk.

            Ugyanitt, már a képek alatt olvasható, hogy „A kémiai reakció feltétele a reagáló anyagok egymással ütköző részecskéinek felbomlása és átrendeződése. Ezért minél nagyobb a reagáló anyagok koncentrációja, annál gyorsabb a folyamat.” Az egyesülés nevű kémiai folyamat esetén nem bomlik fel semmi, és más cáfoló példákat is lehetne mondani, igaz, ezek esetében felmerül a kérdés, hogy tényleg kémiai folyamatról van-e szó. Egyébként ez egy nagyjából érdektelen kérdés, mégis minden tankönyv ezen lovagol. Nem ismerünk eléggé következetes és elfogadható definíciót a kémiai folyamat fogalmára. A kimondott összefüggés pedig akkor érvényes, ha minden más tényező (pl. hőmérséklet) közben állandó, vagy legalább ugyanolyan módon változik két összehasonlított folyamat esetében.

 

(a szerző egy nagy gyakorlattal rendelkező pedagógus, a tankönyv letölthető innen)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tankonyves.blog.hu/api/trackback/id/tr316666551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása