Mindennapi tankönyveink...

Közismereti tankönyv szakiskolák számára - természetismereti fejezetek XIII. rész (Az erő fogalma)

2014/09/22. - írta: Tankönyvesblog

Elemzésünk befejező része.

 

142. o. Az erő fogalmának bevezetése

Nem irigyeljük a szerzőket. Az erő definiálása az iskolai mechanika tanítás legproblematikusabb kérdése, és ezt a problémát a szerzőknek ráadásul szakiskolások számára írott könyvben kellett megoldaniuk. Ismét azt a megoldást választják, hogy adnak valamilyen körülírást (a lendületváltoztató hatást jellemzi az erő), majd azonnal leírják Newton II. törvényét. Ez óhatatlanul azt a hatást kelti, hogy az erőt valójában az ma mennyiséggel azonosítjuk. Márpedig ez nem így van. Ráadásul lendületváltozásról ír a szerző, de a képletben már a gyorsulás szerepel, és a kettő összekapcsolása nem csak szakiskolások számára lenne segítség nélkül nehéz feladat.

 

144-150. o. mágneses, elektromos mező, gázok, folyadékok, áramlás

Ez az a leírás, amely végképp érdektelen lesz a diákok számára. Ha egyáltalán akarják, a tanulók csak be fogják vágni a szöveget.

 

 (a szerző egy nagy gyakorlattal rendelkező pedagógus, a tankönyv letölthető innen)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tankonyves.blog.hu/api/trackback/id/tr346666585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása