Mindennapi tankönyveink...

Közismereti tankönyv szakiskolák számára - természetismereti fejezetek V. rész ( A sebesség)

2014/09/14. - írta: Tankönyvesblog

Elemzésünk folytatódik

132. o. A sebesség

„A mozgást gyorsasága és iránya, vagyis a sebesség is jellemzi. A sebesség lehet állandó vagy változó. A sebesség az elmozdulás és az idő hányadosa”. Ha a sebesség lehet változó is, akkor az itt leírt definíció nem állja meg a helyét. Csak az egyenes vonalú, egyenletes mozgás sebessége definiálható így. Egy általános iskolát végzett, 9. évfolyamos szakiskolás nem értheti a vektor skalárral való szorzását. Az elmozdulást a könyv vektorként definiálta, és ezt kellene osztani az idővel, ami skalármennyiség.

            Ugyanitt: „Állandó a sebesség, ha iránya és nagysága is változatlan”. Mivel a sebességre kimondott definíció csak egyenes vonalú, egyenletes mozgás esetén „működik”, ezért ez a mondat nagyon zavaró. Egyébként is rendkívül zavaros ez a rész.

 

(a szerző egy nagy gyakorlattal rendelkező pedagógus, a tankönyv letölthető innen)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tankonyves.blog.hu/api/trackback/id/tr896666525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása