Mindennapi tankönyveink...

Közismereti tankönyv szakiskolák számára - természetismereti fejezetek VI. rész (Az átlagsebesség)

2014/09/15. - írta: Tankönyvesblog

Elemzésünk folytatódik.

133. o. Átlagsebesség

„Mivel általában a testek nem egyenletesen mozognak, ezért a mozgásukat jobban jellemzi az átlagsebesség.” Minél jobban? A sebesség az itteni definíciójával nem jellemezheti a nem egyenletesen mozgókat, hiszen az csak az egyenes vonalú, egyenletes mozgásra érvényes. Érdekes, hogy e mondatot még ugyanabban a bekezdésben követi a mértékegység átváltás, majd egy példa arra nézve, hogy mit jelent a 60 km/óra sebesség. Mintha az átváltás csak az átlagsebesség esetén lenne érvényes.

 

A 132. és 133. oldalak fordulóján

„Állandó a sebesség, ha iránya és nagysága is változatlan. Ezért az állandó sebességű mozgás mindig ugyanolyan irányú, vagyis egyenes vonalú, valamint állandó gyorsaságú, azaz egyenletes. Legegyszerűbb az ilyen mozgásnál meghatározni a sebességet, azonban nyilván a legtöbb mozgás nem ilyen egyszerű”. Az állandó sebességű mozgás azért mindig ugyanolyan irányú, mert a megelőző mondatban éppen így definiáltuk. Az „ezért” szónak ezért semmi értelme. Az itt bevezetett definíciók alapján a sebességet csak az egyenletes mozgásokra lehet értelmezni, ezért semmi értelme nincs azt legegyszerűbbnek mondani.

 

(a szerző egy nagy gyakorlattal rendelkező pedagógus, a tankönyv letölthető innen)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tankonyves.blog.hu/api/trackback/id/tr226666535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása